You are currently viewing A magzati lét és a születés sérüléseinek oldása

Létezik egy számomra igen kedves módszer, ami a családállításhoz hasonlóan a múlt sebeinek gyógyítására hivatott. Ez az újjászületés (rebirthing) gyakorlat, amely kifejezetten a fogantatás, a várandóság és születés során szerzett blokkokat oldja. Én különösen a meleg vízi változatát szeretem. Ennek elméleti hátteréről és gyakorlati részleteiről szól blogbejegyzésem.

„Varázs él mind a kezdetekben”

„Varázs él mind a kezdetekben” – vallja Hermann Hesse, gyönyörűen kifejezve a kezdetek fontosságát. A személyes életünkre vonatkoztatva hasonló dologra utal a régi mondás, miszerint „olyan az ember élete, amilyen a születése”. Azokra, akiknek minden sikerül azt szokták mondani, hogy „burokban született.” Nem véletlenül, hisz a könnyű születés egy könnyű és sikeres élet ígéretét hordozza. Csakhogy igen sokan vagyunk, akik már ebben a nagyon korai szakaszban megszereztük első sérüléseinket.

Akár már az anyaméhben vagy a születésünkkor lehetett egy fájdalmas törés. Például, mert az édesanyánkat a várandóság időszakában traumatikus élmények érték, vagy komplikációkkal terhes volt a szülés. Talán alighogy napvilágot láttunk, valamiért elszeparáltak tőle és nem érezhettük biztonságot adó jelenlétét.

Minden születés egy új csodát és új lehetőséget hordoz

Szerencsés esetben a kisbabák élvezhetik szerető szüleik odaadó gondoskodását. Ugyanakkor vannak nem kívánt, elhanyagolt gyerekek is. Ahogy az LGT énekli „Mozi” című dalában: „És én már láttam nem várt gyereket, kinek nem jutott már szeretet, s a bort vigyorgó felnőttek közt tanulta, hogyan kell élni.”

Nagyon eltérő a mód, ahogy az életbe indulunk. Sokan teljesen érthető módon cseppet sem tartják varázslatosnak azt, ami történt a születésükkor. Mindezzel együtt azt gondolom, hogy minden születés egy új csodát és új lehetőséget hordoz magában. Igazán jó lenne, ha ezt a valóságban is ki tudnánk bontakoztatni.

Mi a célunk az újjászületés gyakorlattal?

Az újjászületés módszere abból a tapasztalatból gyökerezik, hogy a legtöbben többé-kevésbé sérültünk magzatként vagy születésünkkor, és akár tudatában vagyunk, akár nem, később is kihatnak ránk ennek következményei. Már ebben az igen korai szakaszban kialakulhat egy olyan negatív mintázat, amelyet későbbi életutunk során vissza-visszatérően megismétlünk és ez  befolyásolja egészségi állapotunkat, viselkedésünket, önbizalmunkat, kapcsolataink minőségét.

Az újjászületés technikában a fogantatás, az anyaméhben eltöltött időszak és a születés élményének gyógyító célú újraélése történik. Egyfajta „újraprogramozást” végzünk, amelyben sor kerül az akadályok elhárítására és a hiányzó energiák pótlására. A célunk az, hogy a fájdalmas élményeket felülírva egy ideális modellt alakítsunk ki.

„Az újjászületés számomra katartikus élmény volt. A hangulata, a csoport, Marika… Megnyugtató, csodálatos és felemelő egyszerre. Olyan módszer ahol a félelemtől a bizakodó életigenlésig röpke idő alatt értem el. Köszönöm mindenkinek, aki akkor ott volt velem.”
(Kriszti – csoportos vízi újjászületés)

„Jó idebenn” – „Jó idekinn”

Dr Stanislaf Grof, a transzperszonális pszichológia atyja részletesen felkutatta és négy fő szakaszban írta le a méhen belüli időszak és születés szakaszait. Azt is feltérképezte, hogy az egyes szakaszok sérülései milyen hatással vannak későbbi életünkre.

  1.  A fogantatástól a megszületésig tartó szakasz ideális esetben egy paradicsomi állapot, hiszen a magzat megéli a teljes egységet az édesanyával, azt hogy “jó idebenn”.
  2. Amikor megkezdődnek a szülési fájások, a baba azt tapasztalja meg, hogy “nincs kiút”. A méhszáj még nem nyílt ki, a visszatérés pedig lehetetlen, hisz egyre fokozódik a nyomás.
  3. A harmadik szakasz, a szülőcsatornán való átjutás, egyfajta “véres küzdelem”, viszont itt már van remény a megszabadulásra, ami az utolsó szakaszban meg is történik.
  4. Az újszülött megtapasztalja az anya testén kívüli életet. Szerencsés esetben hasonló körülmények közé kerül, mint a méhben volt. Érintkezhet az anya testével, hallja a szívverését. Finomak a fények, a hangok, az érintések. Sok-sok szeretet veszi körül, úgyhogy “jó idekint.” 

„A vízi újjászületésben teljesen átélhető volt számomra a magzatvízben való gondtalan lebegés, és a megszületés utáni „jó itt idekint” érzése. A placenta gyakorlat alatt teljesen átéltem az ürességben való létezés nagyszerű, bizalommal teli érzését. Csodálatos volt. Érzem megint sokat gyógyultam.”
(Zsolt – egyéni vízi újjászületés)

Hadd gyógyuljon, ami nem úgy volt, ahogy lehetett volna

A speciálisan a magzati lét és a születés negatív élményeit feldolgozó újjászületés (rebirthing) technikát a 70-es évek elején Leonard Orr dolgozta ki. A módszert gyakorolva mind a négy említett születési mintázaton végighaladunk és oldjuk azok sérüléseit. Az első szakasz korrekciójával elsősorban az ősbizalmat erősítjük, a másodiknál a döntéshozási képességet, a harmadiknál az együttműködési készséget, az utolsónál pedig a sikerhez való hozzáállásunkat.

A módszert a Transzperszonális Pszichológia és Légzés intézetben tanultam, mintegy tíz éve vezetek magam is egyéni és csoportos újjászületéseket. Az utóbbi években már inkább csak vízit, mert ezt hatékonyabbnak tartom.

„Maga a folyamat nagyon mély volt nekem, amit most nem részletezek, de pl. eszméletlen jól csináltad a beforgatást! Utána teljesen elérzékenyültem attól a sok-sok szeretettől, amivel körülvettetek. Újra világra segíted az embereket, hogy gyógyulhasson minden, ami nem úgy volt, ahogy lehetett volna. Ez nem akármi. Köszönöm!”
(Katalin – csoportos vízi újjászületés)

Miért jó vízben gyakorlatozni?

Mivel magzati korunk őseleme a víz, ezért a test hőmérsékletű vízben különlegesen mély ellazulást érhetünk el. Könnyebb felelevenítenünk az anyaméhben átélt gondtalanságot, amikor még a szabad lebegés óceánt felidéző érzése járt át bennünket. Az édesanya magzatvíz univerzumában még nem kellett elvárásoknak megfelelnünk. Nem kellett bizonygatnunk, hogy értékesek vagyunk. Nem kellett versengenünk másokkal. Minden, amire szükségünk volt, erőfeszítés nélkül áramlott felénk.

Erre az akadálytalanul folyó energiára később is szívből vágyakozunk. Amikor sikerül átélnünk – azon túl, hogy egy ritka jó érzés – mélyül a fizikai és érzelmi biztonságérzetünk. Néha jönnek hozzám olyan résztvevők, akik kifejezetten félnek a víztől. Ezekben az esetekben is gyönyörű oldódásokat tapasztalhatunk.

„Sokszor van magányosság és elidegenedettség érzésem, hogy nem tartozok oda egy közösséghez. A wellnessben az volt a legjobb, hogy átéltem az odatartozás élményét. Hogy elfogadnak, és nem fordulnak el tőlem. De nem úgy, hogy csak akkor fogadnak el, ha ilyen vagyok, vagy olyan vagyok, hanem ez egy elvárások nélküli elfogadás. Megélhettem, hogy elfogadnak úgy, ahogy vagyok.”
(Erika – csoportos vízi újjászületés)

Melyiket válasszam? Az egyénit vagy csoportost?

Az újjászületés technikát lehet szárazon és vízben, illetve egyénileg és csoportosan végezni. Én a meleg vízit jobban kedvelem, ezért inkább ezt szoktam javasolni, ha valaki jelentkezik nálam. Az egyéni változat személyre szabottabb. Engedjük gyógyulni, ami éppen aktuális. Meghitt kétszemélyes találkozó.

A csoportos változat előnye, hogy a többiek átélései is mélyen megérintenek bennünket. Hihetetlenül meghitt közösségi élmény egy ilyen együttlét. Könnyen átérezhetővé válik, hogy mennyire egy és ugyanazon emberi család tagjai vagyunk. Rengeteget tudunk adni egymásnak.

Csoportban a negyedik szakasz („jó idekinn”) a leghangsúlyosabb. Az a tapasztalatom, hogy mivel sok nőnek hiánya van az apai energiákból, (mint ahogy arról részletesebben is írtam a Mit tegyek, ha keserű az édesapámmal való kapcsolatom? bejegyzésben), kifejezetten jótékony hatású, hogy férfi is szeretettel fogadja az „éppen megszületőt.” Modellezni tudunk egy szerető családi kört.

„Az ősbizalom helyreállítása, a fizikai testem elfogadása miatt vettem részt a vízi újjászületésen. Amit kaptam: nagyon finom anyai és apai energiákat, betöltő, ringató meleg szeretetet, törődést, figyelmet, biztonságot. Mindent, ami egy újszülöttnek elengedhetetlen. Végtelen nyugalmat éreztem, ahogy vártak engem és figyeltek rám a születés nehézségében (nálam fulladás), mégis biztonságban éreztem magam. Amit tudok a születésemről, hogy anyukám fizikai szinten várt nagyon, apukám lelki szinten, fizikai szinten sajnos nem volt ott. A vízi újjászületésen apa és anya is ott várt örömmel, erővel, gondoskodó, elfogadó szeretettel. Finom nyugtató ringatás közben mantrázták, hogy mennyire örülnek nekem és szerethető vagyok. Hálásan tértem haza.”
(Zsófi – csoportos vízi újjászületés)

Hogyan zajlik egy csoportos vízi újjászületés gyakorlat?

Nagyon szép és meghitt együttlétre lehet számítani, amelyben minden résztvevő egyszerre gyógyít és gyógyul. Finom és mély ellazulást és valódi megújulást élhetünk át. A víz elem ebben nagyon segít, de a légzésnek is fontos szerepe van. A folyamat fokozatosan bomlik ki.

Először relaxációs gyakorlatokat végzünk egyénileg, majd következnek a páros ringatások. Ezután mindenki részesül egy személyre szabott újjászületés élményben. Ez egy beforgatásos technika, amelyet én vezetek, de mindenki támogat benne. Legvégül egy záró körben összegezzük az átélt tapasztalatokat.

„A záró körben nagyon szépek voltak a visszajelzések. Ilyen szavak hangzottak el: „eufória”, „szétáradt a boldogság a testemben”, „gyengéd erőt éreztem”, „nagyon jó volt.” A legvégén senki sem akart menni sehová. Csak fogtuk egymás kezét, és csendben ejtőztünk a simogató meleg vízben. Jó sokáig maradtunk így.”
(Marika – csoportos vízi újjászületés)

“De jó, hogy megszülettél!”

„Jó, hogy vagy.” „Örülünk, hogy megszülettél.” Ilyen és hasonló mondatokkal fogadjuk az éppen „megszületőt” és a tőlünk telhető leggondosabb figyelemmel vesszük körül. Ringatjuk a vízen, szeretgetjük, őszintén örülünk neki. Semmit sem erőltetünk magunkra, csak ami tényleg szívből jön. Énekelni és OMozni is szoktunk. Van több kedves mantránk, például a „Légy gyengéd magaddal,” ami egyfajta himnuszunkká vált.

Alkalomról alkalomra tapasztaljuk, hogy teljes természetességgel és tisztasággal nyilvánul meg általunk valami olyasfajta jóság és szeretet, amit mi magunk is csak áhítattal figyelünk. Zsigerileg átéljük, hogy helyünk van a világban, hogy értékesek és szeretetre méltók vagyunk. Elmondhatatlanul finom élmény.

„A meleg vízi újjászületés gyakorlat hatására megnyílt a szívcsakrám. Gyönyörű volt látni másokat, ahogy feloldódtak saját élményükben. Amikor én következtem és a többiek körbevettek szeretetükkel, simogattak, dédelgettek, hát az valami fenséges volt. Csak egyetlen egy dolgom volt az egészben, ellazultan befogadni ugyanazt a szeretetet, amit előtte én is adtam nekik. Amikor feleszméltem ebből a gyönyörű kábulatból és belenéztem a többiek szemébe, megláttam, hogy milyen csodálatos is tud lenni az ember. Vágyom rá, hogy újra és újra átélhessem, hogy ez az élmény újból és újból élővé válhasson.”
(Csaba – csoportos vízi újjászületés)

Kinek ajánlom a módszert?

Ajánlom mindazoknak, akiket a várandóság és születés során valamilyen trauma ért. Ajánlom azoknak, akik javítani szeretnék a kapcsolatukat édesanyjukkal vagy gyermekükkel. Kortól, nemtől függetlenül bármely felnőttnek ajánlom, ha aktuálissá válik valamilyen megújulás vagy újrakezdés. A módszer erőt és lendületet adhat hozzá.

Különösen ajánlom leendő kismamáknak. Ha már a családtervezés időszakában gyógyítják sérült születési mintájukat, megszakíthatják az akár több generáció óta fennálló negatív programok láncolatát. Ezáltal javul az esély egy későbbi harmonikus szülésélményre.

„A tapasztalataim után, jelentőségteljessé vált bennem az élet indulása. Felismertem, milyen jelentőségekkel bír az első lélegzetvétel, vagy akár még az ezt megelőző benyomások. A ma élő embernek felelőssége az, hogy hogyan várjuk, s hogyan fogadjuk a jövő nemzedékének érkezését. Remélhetőleg én még előtte állok egy új élet érkezésének, s milyen jó, hogy még most megtörtént e csöppnyi “megvilágosodás”. Így még tudatosabban adhatok szeretetet, figyelmet, megértést. Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt!”
(József – csoportos újjászületés szárazon)

„Olyan, mintha belülről csiklandoznának”

„Olyan, mintha belülről csiklandoznának”, mondta Éva egy egyéni vízi újjászületés után, amikor az átélt élményekről beszélgettünk a pezsgőmedencében ejtőzve. Számára elsősorban örömet és felszabadultságot hozott a találkozó. Azt a fajta átélést, hogy minden jól van úgy, ahogy van.

Van, akinél meleg vízi újjászületés mély meghatottságot, vagy épp megértéseket hoz. Többen komoly félelmeken küzdik át magukat. Mindenki folyamata kicsit más és más, de mindenkié érzelem gazdag és élménydús.

„A meleg vízi újjászületés legfelemelőbb élménye számomra a páros ringatásnál volt. A társam ott feküdt a karomban teljes ellazultságban és egy olyan tökéletes szépséget, tisztaságot és ártatlanságot láttam meg benne, ami – azt gondoltam addig – csak egy kisbabában létezhet. Lágyan simogatott bennünket a meleg víz, hosszú haja ide-oda lebegett. Minden lelassult, és egy finom áramlás részévé vált. Együtt lélegeztünk és élveztük a pillanat varázsát. Végtelen csendet és nyugalmat éltem meg. Nagyon megható volt. Erre nincsenek szavak. Egyszerűen áldottnak éreztem magunkat. Hála érte.”
(Melinda – csoportos vízi újjászületés)

**

Csoportos vízi újjászületést a Bajai Sportuszoda Wellness Részlegének nyitva tartásának függvényében tudok tartani. Egyéni újjászületésre szárazon folyamatosan lehet jelentkezni. Díja: 15000 Ft. Ha érdekel, az alábbi gombra kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot.