You are currently viewing Családi titkok nyomában

Ebben a bejegyzésemben egy családállítási és egy filmes példán keresztül szeretném bemutatni, mennyire fontos, hogy senkit ne tagadjunk ki, ne titkoljunk el, aki része a családrendszernek. A szeretet rendjei közül az odatartozás rendje hívja fel a figyelmet annak fontosságára, hogy aki egyszer beleszületik a családba, annak mindenképpen el kell ismerni a rendszerhez való tartozását.

Többféle okból is sérülhet ez a törvényszerűség. Például ha valaki súlyos, elítélendő dolgot tett és emiatt úgy kezelték, mintha nem tartozna a családhoz. Az is lehet, hogy annyira fájdalmas volt egy családtag elvesztése, például egy korán elveszített kisgyereké, hogy törölték a család emlékezetéből. Nem beszéltek róla, úgy tettek, mintha nem is létezett volna. Így próbáltak védekezni a fájdalom ellen.

Családi titkok, amelyek jobb, ha kiderülnek

Amikor sérül az odatartozás joga, a család-lelkiismeret megpróbálja kiegyenlíteni a felborult egyensúlyt. Egy későbbi leszármazott elkezd hasonlóan viselkedni, mint az egykor kitagadott. Olyan érzései lesznek, mintha vele történt volna az a bizonyos rossz dolog, mintha őt közösítették volna ki.

Ez egy lehetőséget teremt a családrendszer számára, hogy helyrehozza a méltánytalanságot. Viszont ameddig ez nem történik meg, addig a sorsösszefonódásban lévő utód hasonlóképpen szenved, mint egykor kitagadott felmenője. Akkor szabadulhat meg az ilyen kötéstől, ha a kizárt tagnak elismerik a családhoz való tartozás jogát.

„A család minden tagjának egyenlő joga van az odatartozáshoz. Ez egy alaprend. Aki odatartozik, annak joga van odatartozni, mégpedig ugyanannyi joga, mint a többeknek mind. Ez egy szép rend. Ha tekintettel vagyunk rá, az jó dolgokhoz vezet el bennünket. Ha nem vagyunk tekintettel ennek a rendnek a létezésére, olyankor az emberek válságba kerülhetnek vagy meg is betegedhetnek. Hadd mondjak egy példát. Ha egy családban valaki homoszexuális, akit lenéznek és kirekesztenek, de aztán ismét megkapja az őt megillető helyét, olyankor mindenki megkönnyebbülést érez. Ha viszont nem szüntetik meg a kirekesztését, később valaki más követni fogja a sorsát, mégpedig anélkül, hogy tudná, hogy őt követi. Ez a rend mindig működik, akár felismerjük, akár nem.”
(Bert Hellinger: Felismerni, ami van)

Lehet, hogy valaki más sorsát követem?

Ha vannak kirekesztett személyek a családban, akkor ezeknek a családi titkoknak a felszínre kerülése és feloldása igazán felszabadító hatású. Példaként szeretném elmesélni Anna (nevezzük így) történetét. A három gyermekes anyuka azért jött el családállításra, mert a legkisebb gyermekével, Bogival való kapcsolatát szerette volna rendezni.

A négy éves kislányt indokolatlan félelmek gyötörték. Nem lehetett megszeretgetni, gyakran kezelhetetlenül viselkedett. Bármit mondott vagy kért az anya, ellenállás volt a válasz. Folyamatos konfliktusok között éltek. Anna nem értette, honnan fakadhatnak a kislány ellenállásai, érthetetlen reakciói, hisz két nagyobb fiával nem voltak ilyen jellegű problémái.

Már a feltáró beszélgetésben gyanússá vált, hogy valamilyen sorsösszefonódásba gabalyodott a kislány. Kiderült, hogy Anna nagymamájának egy korábbi házasságából született egy lánya meglehetősen zűrös körülmények között. Mire a pici világra jött, az apa már nem élt és a kisbaba állami gondozásba került. Anna nagymamája később újra férjhez ment, az új családnak nem beszélt a korábbi történésekről. Anna anyukája évtizedekig nem is tudta, hogy valahol él egy nővére. Nemrégiben derült ki a titkos nagynéni létezése, amikor annak fia származása után kutakodva megtalálta őket.

Elismerjük, hogy a családhoz tartozol

A családállításban az állami gondozott nagynéni képviselője végtelenül magányosnak és reményvesztettnek érezte magát. Csak sírt elkeseredetten. (A segítőknek nincs információjuk a képviselt személyről.) Volt azonban egy családtag, aki az első pillanattól kezdve együtt érzőn odafordult hozzá és szorosan kapcsolódott vele. Hogy ki volt ő? A kicsi Bogi képviselője. A családállítás mezőjében szépen látszott a sorsösszefonódás.

Az oldási folyamat során minden jelenlévő családtag elismerte a korábban eltitkolt és kirekesztett rokon családhoz való tartozását. Bogi képviselője nyújtotta ehhez a legfőbb segítséget. A fájdalom könnyei hamarosan örömkönnyekké váltak és a családtagok – energiák szintjén – elfoglalták az őket megillető helyüket a rendszerben. Felemelő és erőteljes élményben részesültünk mind, akik ott voltunk. Hála érte.

Anna családállítást követő visszajelzése

Nagy örömömre a családállítást követően kaptam egy visszajelzést Annától. Megírta, hogy a kislány sokat változott, kedvesebb és aranyosabb lett. Kevesebb köztük a harc és a súrlódás. Kapcsolatuk a korábbiakhoz képest érezhetően nyugodtabbá vált. Egy részlet a levélből:

„Nem érezni azt az ellenállást, mint korábban. Azóta nem is veszekedtünk úgy, mint előtte, néha kell csak emelt hangon rászólni. Odajön, hogy hogy szeret. Bújik!!! Amit eddig nem nagyon csinált, vagy csak nagy ritkán. Bár ott voltam a családállításon és részt vettem benne, de még így is szinte hihetetlen, hogy ennyit lehet javítani dolgokon. Magamon is érzem valamilyen szinten, hogy bennem sincs olyan ellenállás felé. Jobban tudom szeretni.”

Aurora Borealis

Az esettanulmány után jöjjön egy filmes példa, amely szintén azt igazolja, hogy több generációt érintő következményei lehetnek az eltitkolt családi történéseknek. Az Aurora Borealis – Északi fény című filmmel egy közönségtalálkozóval egybekötött bemutatón találkoztam. Teljesen lenyűgözött az alkotás, napokig a hatása alatt voltam. A 85 éves rendező, Mészáros Márta vetítést követő bölcs szavai szintén mélyen megérintettek.

A családtörténet egy elhallgatott történelmi traumát jár körül. A „megszállási gyerekekről” szól, akik a II. világháború végén a megszálló katonák által megerőszakolt nők utódai, illetve mellettük vannak szerelemből fogant gyermekek is. Közös jellemzőjük, hogy apa nélkül nevelkedtek, esetleg olyan férfit hittek apjuknak, aki valójában nem is volt az. Felnőve sokukban felébredt az igény, hogy megtudják, honnak is származnak, illetve hogy megtalálják vér szerinti hozzátartozóikat.

A történet főszereplőjét az idős Máriát kísértik múltjának lerendezetlen ügyei. Sorban törnek fel benne az ötvenes évek kegyetlen politikai légkörében átélt emlékei. Lánya, az Ausztriában élő Olga szintén érzi, hogy valami nagyon nincs rendben. Bárhová néz, bármerre fordul, talányokba ütközik. Minden tele van kérdőjelekkel, a kulcs pedig Mária múltjában keresendő.

Olga nyomozásba kezd, melynek során olyan mélyen elhallgatott titkokra bukkan, amelyek alapjaiban rengetik meg életét. Megtudja, hogy amikor édesanyja a szerelmével átszökött az osztrák-magyar határon, a férfit lelőtték, a fiatal nőt pedig három szovjet katona megerőszakolta. Nem sokkal ezután kitudódott, hogy gyermeket vár.


„Fájni fog nekem. És neked is”

Azon túl, hogy nézőként izgatottan várjuk, hogy kiderüljön, ki is a valódi apa, a film további váratlan fordulatokat és meglepetéseket is tartogat. Családállítói szemmel gyönyörűen példázza, hogy az elhallgatott, elfojtott történések mennyire szeretnének utat törni maguknak. A sok-sok titok nyugtalanítja az érintetteket, szinte szétfeszíti őket. Ugyanakkor a felszínre törő igazságok fájdalmasak. Ki akarná feltépni a sebeket? Mária egy beszélgetés során ki is mondja lányának: „Fájni fog nekem. És neked is.” Nem csoda, hogy csak lassan, vonakodva, sok-sok unszolás hatására tárja fel titkait.

A titkokat nemcsak feltárni, őrizgetni is nehéz

A titkokat azonban nemcsak felfedni nehéz, hanem őrizgetni is. Kinek okozna jó érzést, hogy a szőnyeg alá söpört igazságok több generáció életét megkeserítsék? Ki akarná a sírba vinni a lánya származásával kapcsolatos igazságot? Hogyan tudna békében nyugodni, ha úgy érzi, bűn nyomja a lelkét és talán még lenne lehetősége jóvá tenni néhány dolgot?

Akármennyire sokkolóak is a felszínre kerülő igazságok, mégis hatalmas felszabadulással járnak. Olga nem véletlenül küzdött egy csomó magánéleti problémával. Eddig nem sok esélye lehetett legyőzni őket, hisz azt sem tudta, miből fakadnak. Amikor lelepleződik valódi származása, egy teljesen új ember születik meg. Megtisztulva a múlt sötét árnyai alól szabadon kiléphet a fénybe.

**

Ha szívesen részt vennél egy egyéni vagy csoportos családállításon, akkor az alábbi gombra kattintva tudod felvenni velem a kapcsolatot.